Monday, 13 January 2014

Ikan Pekasam Masak Pati Santan

Ikan Pekasam Masak Pati Santan.......Saya pun baru tau, sebelum ni kalau ikan pekasam tu goreng lah yang selalu dok buat. Resepi ni resepi mak saya.  .katanya muda-muda dulu selalu la dok masak macam ni, dia lupa nak bagi tau resepi ni almaklumlah sekarang ni dah tak boleh makan pedas. Bila dah makan tu sedap pulak rasanya.....Jom masak..



Bahan-Bahannya:
2 ekor Ikan Pekasam
1 cawan pati
1 batang serai (diketuk)
2cm halia (dihiris)
3 biji bawah merah (dihiris)
10 biji cili padi



Cara-caranya:
Campurkan semua bahan selain ikan dalam periuk.
Masak dengan api yang perlahan. Kacau supaya santan tidak berketul.
Bila dah mendidih masukkan ikan pekasam. Jangan kacau, nanti ikan hancur.
Tunggu sehingga mendidih dan siap boleh dihidang

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment