Sapa suka ikan pekasam....Salah satu makanan kegemaran saya dan makanan popular bagi orang utara.
Ikan Pekasam selalunya akan digoreng bersama dengan bawang dan cili. Masalah yang didengar bila menggoreng ikan pekasam adalah ikan hancur. Jadi macam mana nak goreng ikan supaya tidak hancur. Jom goreng...
Bahan-bahannya:
Ikan Pekasam
Bawang Besar (dihiris)
Cili Kering (dipotong)
Cili Padi (Jika Suka)
Cara-caranya:
Bawang dan cili dipotong mengikut kesukaan dan ketepikan.
Panaskan minyak menggunakan api yang perlahan.
Apabilah sudah panas, masukkan ikan.
Biarkan ikan sehingga betul-betul garing barulah diterbalikkan.
Apabila sudah garing bolehlah di angkat.
Sekarang boleh goreng bawang dicili dan ditaburkan diatas ikan pekasam yang siap digoreng.
Tip: Goreng ikan mengunakan api yang pelahan dari mula sampai akhir.
No comments:
Post a Comment